TotoTV grafiikkauudistus 2019

TotoTV on Veikkauksen ravipalvelu, jota voi katsoa TV:ssä, netissä, R-kioskeilla ja kaikilla Suomen raviradoilla. TotoTV tuottaa vuoden jokaisena päivänä yli 10 tuntia suoraa lähetystä.

Keväällä 2019 otettiin käyttöön 100% uudistettu graafinen ilme jonka on tarkoitus istua muuhun Veikkauksen visuaaliseen ilmeeseen aiempaa paremmin sekä helpottaa ravikilpailujen seurantaa ja tehdä siitä pelaajille aiempaakin jännittävämpää.

Lähetysten rakenne ja grafiikka

Projektissa päätettiin jakaa lähetys visuaaliseen kahteen eri tilaan: ravilähtöjen aikana ollaan ns.  fullscreen -tilanteessa, jossa pyritään maksimoimaan kuva pinta-ala niin, että lähdön seuranta olisi mahdollisimman helppoa, eikä graafiset elementit peitä kuvaa.

Lähtöjen väleissä käsitellään aiempien lähtöjen tulostietoja, näytetään seuraaviin lähtöihin liittyviä hevos-, ohjastaja ja pelikerrointietoja jolloin ollaan ns. luukku -tilanteessa, jossa video pyritään pitämään peittävistä grafiikoista puhtaana ja tällöin video on pienennetyssä tilassa jolloin reuna-alueita rikastetaan erilaisilla grafiikoilla.

Lähtöjen välisessä ilmeessä oikeassa reunassa nähdään ajantasaisia tietoja hevosista, ohjastajista ja mm. pelien kertoimista.

Alareuna on varattu lisätiedoille, jotka eivät välttämättä liity juuri nyt käsiteltävään lähtöön vaan siinä voidaan nähdä mm. toisten ravitapahtumien tuloksia, sosiaalisen median viestejä, tallikommentteja tai vaikkapa asiantuntijoiden ravivihjeitä.

Ikonit, symbolit ja värimaailma

Ravien jokaisella lähdöllä on oma värikoodinsa jonka tarkoitus on auttaa tunnistamaan, että missä lähdössä raviradalla nähtävä hevonen ravaa. Jos hevosen numerokyltin, ns. voilokin, väri on esimerkiksi puna-valkoinen kilpailee hevonen lähdössä 3, jos se taas on vihreä-valkoinen kilpailee se vasta lähdössä numero 4.

TotoTV 2019 projektissa otettiin lähtöjen värin mukaan grafiikkaan. Tämän on tarkoitus auttaa tunnistamaan, että minkä lähdön tietoja grafiikassa esitetään. Koska lähtöjä voi olla 13, hevosia (Ranskan raveissa) 32 kpl ja koska grafiikassa tarvitaan eri muotoisia ja kokoisia symboleita, niitä syntyi projektin aikana lähes tuhat kappaletta.

Ohjastajat mukaan grafiikoihin

Projektin yhteydessä kuvattiin kymmeniä raviohjastajia korkealaatuisiksi digikuviksi ja videoiksi käytettäväksi osana grafiikkaa sekä virtuaalistudiossa AR-elementteinä. Katso making-off video kuvauksista alta:

ASIAKAS

Veikkaus / TotoTV

Ajankohta

Talvi 2018 – Kevät 2019

Oma rooli

Visuaalisen ilmeen konseptointi ja suunnittelu. Projektin luova johto. Graafisten elementtien ja animoitujen tunnusten tuotanto.

Credits

Veikkaus: Timo Lämsä, Juha Laasila, Juha Ahjolinna (tuottajat)

Maisti Digital: Ismo Vaittinen, Timo Piiroinen (grafiikan implementointi)

Streamteam: Mikko Hakkarainen (tuotantoyhtiö)

Katso

TotoTV lähetykset ovat katsottavissa osoitteessa veikkaus.fi (vaatii ilmaisen rekisteröinnin). Vanhat lähetykset ovat katsottavissa arkistosta osoitteesta veikkausmedia.fi

Project in brief

TotoTV is a 24/7/365 harness racing video service of Veikkaus, the national gaming company. TotoTV can be viewed on TV, on-line, at R-Kioski kiosks across the country and at various gaming venues and horse racing tracks. TotoTV produces over 10 hours of original live content every day of the year

In may of 2019 a new visual identity package was launched. SmartPX worked on the project for 9 mounths designing and producing layouts, graphics assets and related documentation for data integration, implementation and studio operations.

Client

Veikkaus (Finnish, state owned gaming company)

Timing

Winter 2018 – Spring 2019

Own role

Visual identity concept and design. Creative Direction. Production of all graphics assets and animations.

Credits

Veikkaus: Timo Lämsä, Juha Laasila, Juha Ahjolinna (producers)

Maisti Digital: Ismo Vaittinen, Timo Piiroinen (graphics implementation)

Streamteam: Mikko Hakkarainen (production company)

Watch it

TotoTV harness races can be watched online at veikkaus.fi (requires free registration). Archive of past races is found at veikkausmedia.fi

Olemme erittäin tyytyväisiä projektin lopputulokseen. Muutos otettiin positiivisesti vastaan niin katsojien kuin tuotannonkin puolella. Uusi grafiikkatoteutus mahdollistaa TV-lähetysten kehittämisen aiempaa joustavammin.

Timo Lämsä
TV-tuottaja, Veikkaus
Vaativa uudistus saatiin vedettyä läpi hyvällä yhteistyöllä. Pystyimme kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja prosessin aikana ja näin varmistumaan, että kaikki näkökulmat ja tarpeet on huomioitu. Tästä on hyvä jatkaa!

Juha Laasila
TV-tuottaja, Veikkaus